Els volcans

La gran falla d’Hostoles i les seves secundàries provocaren el vulcanisme que afectà la Garrotxa, la Selva i l’Empordà.

A la Garrotxa, l’activitat volcànica es concentrà a la conca del riu fluvià, dins la zona olotina, i les conques del Llémena i del Brugent. Sant Feliu té una gran representació de volcans: el Fontpobra, la Tuta i Can Tià a Sant Iscle de Colltort (dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa), el de Sant Marc o Artigues Roges i el Puig Roig al bell mig de la falla d’Hostoles. També hi trobem el volcà Traiter.

El volcà de Fontpobra està actualment molt degradat pels fenòmens naturals. Té uns 75-73.000 anys d’antiguitat, amb una superfície total de 27,6 ha. El seu cràter s’esboca en forma de ferradura en direcció sud/sud-est a causa de dos corrents de lava, un més fluid i l’altre més viscós, corresponents a dos moments d’activitat. La primera colada de lava va dirigir-se per la riera de Sant Iscle fins al Brugent, prop de Sant Feliu. La segona degué ser contemporània a les emissions dels volcans de la Tuta i Can Tià. El volcà és fàcilment identificable gràcies a estar recobert de bosc caducifoli, principalment de castanyers.

El volcà de la Tuta és també a la capçalera de la Vall de Sant Iscle, junt al de Can Tià. S’hi veu un cràter semicircular amb les parets formades per gresos calcaris, amb un fons pla, cobert d’un bosc d’alzines. Fa 100×130 m d’eixos màxims i uns 60 m entre la part més alta i la més baixa.

El volcà de Can Tià presenta característiques semblants a l’anterior.

El volcà de Puig Roig va ser una de les principals pedreres d’on es tragueren la majoria de llambordes del poble a principis de segle. Actualment, es troba molt desmantellat, encara que podem observar la xemeneia del con volcànic gràcies a la solidificació de la lava.

Els volcans de Sant Marc i del Puig Roig són els més moderns de la Vall d’Hostoles amb una antiguitat d’uns 30-28.000 anys. Es troben a la falda de la Serra de la Salut, a la riba dreta del riu Brugent. El volcà de Sant Marc o d’Artigues Roges té una alçada relativa de 130 m. Té un cràter amb forma de ferradura, decantat cap al NE. És un volcà de tipus mixt, originat en tres etapes originant finalment una colada de lava que anà seguint el pendent fins a arribar al pla de la vall.

En els paratges del volcà Sant Marc es troba un petit oratori amb la imatge del sant. L’últim diumenge del mes d’abril s’hi celebra l’Aplec. Es fa una caminada popular des del municipi al volcà i allà hi té lloc un dinar popular.


MAPA DELS VOLCANS DE SANT FELIU

Volcans