Santuari de la Verge de la Salut

El Santuari de la Mare de Déu de la Font de la Salut presideix la vall d’Hostoles, a recer del Collsacabra. Situat a 1000 m d’altura pertany a la parròquia de Sant Feliu de Pallerols, bisbat i província de Girona. És un excel·lent mirador per poder contemplar unes vistes meravelloses des dels Pirineus al cap de Creus.

La Salut ha estat sempre objecte de la cura de la parròquia i de tots els seus fidels devots del nostre municipi de Sant Feliu de Pallerols. Ha esdevingut un dels santuaris més visitats, al qual acudeixen a expressar la confiança en la intercessió de la Verge, molts pelegrins i cada cop més excursionistes atrets per la bellesa dels paratges en què es troba situat.

La primera capella va ser fundada el 1642 disposant una imatge d’una verge dins una bauma, sota la Roca del Claperols. La capella s’amplià a mesura que augmentava la seva devoció (s. XVIII). A partir de 1862 es bastí l’actual església neoclàssica.

Cada any, el mes de setembre se celebra l’aplec al Santuari i reuneix gent de tota la comarca. També, al mes de maig des de 1975 s’organitza la Pujada a peu a la Salut que és realitzada per atletes locals i de la comarca des de temps inversemblants.

Al Santuari s’hi accedeix per la carretera comarcal que va de Sant Esteve de Bas a Vic, la C-153.